Διδασκαλία της Λογοτεχνίας και Φιλαναγνωσία

To παράδειγμα του project που βασίστηκε στην ανάγνωση του βιβλίου “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”.

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Λογοτεχνίας, προτάθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Γ1 Γυμνασίου, η ανάγνωση του διηγήματος “Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ”.

 Ο σημαντικότερος λόγος για την ανάληψη της προσπάθειας να συνδυαστεί η παραδοσιακή διδασκαλία του μαθήματος της Λογοτεχνίας με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου,  αφορά τη διδακτική και παιδαγωγικά ωφέλιμη διαδικασία της ανάγνωσης και του σχολιασμού ενός ολοκληρωμένου λογοτεχνικού έργου και όχι μόνο των μεμονωμένων αποσπασμάτων του σχολικού εγχειριδίου. Η επιλογή του βιβλίου βασίστηκε, αφενός στις εξαιρετικές λογοτεχνικές κριτικές αλλά και στο ιστορικό θέμα που πραγματεύεται και το οποίο συνδυάστηκε με τη διδασκαλία της αντίστοιχης ιστορικής περιόδου στο μάθημα της Ιστορίας.  Την επόμενη σχολική χρονιά θα επιδιώξουμε μια συλλογικότερη εμβάθυνση πάνω στο θέμα από το σύνολο των μαθητών/-τριών του σχολείου.

Βασικό μέλημα ήταν όχι μόνο η ανάγνωση του βιβλίου αλλά και η συνεργασία των μαθητών/-τριών σε ομάδες, από την οποία προέκυψαν μαθητικές εργασίες σε θέματα που αφορούν το περιεχόμενο του έργου, την ιστορική συγκυρία, τις λογοτεχνικές αρετές, τις επιδράσεις στην Τέχνη (μουσική, κινηματογράφο) κτλ. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, δούλεψαν συνεργατικά και μεθοδικά στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στο τέλος της, παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης με αρχεία παρουσίασης την ερευνητική τους προσπάθεια και την δική τους οπτική σε θέματα που αφορούν τους ήρωες του έργου και την προσωπική τους ιστορία, την ιστορική περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, την καθημερινή ζωή των ηρώων, το Ολοκαύτωμα και τη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και το πώς αποτυπώθηκαν στην Λογοτεχνία, τη Μουσική και την Ζωγραφική τα θέματα που θίγει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Η παρουσίαση της δουλειάς των ομάδων θα αναρτηθεί σε ένα μαθητικό ιστολόγιο που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό και θα ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Συμμετέχοντες: Μαθητές και Μαθήτριες του τμήματος Γ1 Γυμνασίου

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσάνθη Παλάζη, Φιλόλογος

Επικοινωνήστε μαζί μας...

  • 1ο χλμ. Σερρών - Νεοχωρίου ΤΚ: 62124 Σέρρες

  • 23210-35353

  • 23210-35820

  • mail@gym-mous-serron.ser.sch.gr

Εγγραφή στο Newsletter

© 2004 - 2022 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35