Εκπαιδευτική επίσκεψη καθηγητών και μαθητών του ΜΣΣ στο σχολείο Scoala Gimnasziala G.Cosburc της πόλης Ιάσιο της Ρουμανίας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+KA2, σχολικές συμπράξεις.
Από 7 έως 14 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ιάσιο της Ρουμανίας η τρίτη διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχολείων IES Leon Felipe της πόλης Getafe της Ισπανίας, Scoala Gimnasziala G.Cosburc του Ιάσιου της Ρουμανίας, ICS Giovani XXIII της Τραμπίας της Σικελίας και ΜΣΣ, στα πλαίσια των δράσεων του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «ERASMUS+KA2, Σχολικές συμπράξεις» με τίτλο «Στον δρόμο κατά του εκφοβισμού». Το ΜΣΣ εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Αντωνία Θεοχαρίδου, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, συντονίστρια του προγράμματος και Μαρία Μεντίζη, θεατρολόγος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας καθώς και πέντε μαθητές του σχολείου μας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η υλοποίηση προγραμματισμένων κοινών δράσεων από τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η θερμή υποδοχή από την συντονίστρια του σχολείου του Ιασίου Ana-Maria Paval, τη Διευθύντρια του σχολείου, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους γονείς και τους μαθητές καθώς και η άριστη οργάνωση της πενθήμερης συνάντησης συνέβαλαν ώστε η εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρουμανία να μας χαρίσει ανεπανάληπτες εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την ιστορία και την κουλτούρα της Ρουμανίας.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρακολούθησαν τα παρακάτω βιωματικά εργαστήρια: εργαστήρι συγγραφής Haïku και εργαστήρι θεάτρου σχετικά με τον εκφοβισμό, εργαστήρι ζωγραφικής παραδοσιακών ξύλινων κουτάλων και εργαστήρι παραδοσιακών χορών. Επίσης, παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα στα γαλλικά με θέμα τον εκφοβισμό με την καθοδήγηση της κ. Μεντίζη στο ιστορικό κτήριο Palais des enfants.
Το Ιάσιο, γνωστό ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ρουμανίας, είναι μια πανέμορφη και φιλική πόλη, γεμάτη ορθόδοξους ναούς και κτήρια ιστορικού ενδιαφέροντος. Αναφερόμενο ως Πρωτεύουσα της Μολδαβίας είναι το κύριο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο του τμήματος της Μολδαβίας που ανήκει στη Ρουμανία.
Κατά την διάρκεια της διαμονής μας στην πόλη είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την όπερα Butterfly του Puccini στο πανέμορφο κτήριο της Όπερας του Ιασίου. Επίσης επισκεφτήκαμε τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού πανεπιστήμιου, το Μουσείο του Πανεπιστημίου Cuza, το γοτθικό Πολιτιστικό Μέγαρο, το ναό των Τριών Ιεραρχών και το ναό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης, η οποία τιμάται στις 7 Οκτωβρίου. Εντυπωσιακός είναι επίσης ο αριθμός των μοναστηριακών συγκροτημάτων που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, όπως η Μονή Voronet, (μνημείο προστατευμένο από την Unesco) και η Μονή GuraHumorului. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψή μας στη Μονή Σέκου, όπου βρίσκεται ο τάφος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γιωργάκη Ολύμπιου, κάτω από την ελληνική σημαία.
Τέλος, ευχάριστη έκπληξη ήταν για μας η γνωριμία με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Ιασίου και την συμπαθέστατη καθηγήτρια ελληνικής κ. Εύη Παπαευθυμίου οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με χαρά στο χώρο της Κοινότητας και μας ενημέρωσαν για εκπαιδευτικό και πολιτιστικό της έργο.
Η Ρουμανία, μια χώρα με πολλές φυσικές ομορφιές δείχνει να βρίσκεται πια σε τροχιά ανάπτυξης. Επιστρέψαμε από το ταξίδι μας με την ψυχή γεμάτη θετικά συναισθήματα χάρη στη ζεστή φιλοξενία των συνεργατών μας και με την επιθυμία να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση με τους Ρουμάνους φίλους μας αλλά και με τους Έλληνες του Ιάσιου.
Το επόμενο ταξίδι μας έχει προορισμό τη Μαδρίτη, τον Απρίλη του 2018. Έως τότε υπάρχουν πολλές ακόμη προγραμματισμένες δράσεις με επίκεντρο πάντα τον σχολικό εκφοβισμό, η υλοποίηση των οποίων ευελπιστούμε να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς για τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως την ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας, λήψης απόφασης, επικοινωνίας μέσω μιας ξένης γλώσσας, χρήσης των νέων τεχνολογιών, αποδοχής του άλλου, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της υπευθυνότητας.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ προσφέρουν στους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές, πέρα από την ανεκτίμητη εμπειρία της βιωματικής μάθησης, την ανεπανάληπτη ευκαιρία να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον Άλλο και να δούμε έξω από τον περιορισμένο και περιοριστικό κύκλο του Εγώ.
Η συντονίστρια του προγράμματος
Αντωνία Θεοχαρίδου
Πιέστε εδώ για τη Δράση του ΜΣΣ κατά του εκφοβισμού.
Δείτε τα σχετικά video_1, video_2