Πρόγραμμα αδελφοποίησης Μουσικού Σχολείου με σχολείο της Ασίζη: 2022-23

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών είχε τη χαρά να πραγματοποιήσει φέτος το καθιερωμένο από το 2011-12 πρόγραμμα αδελφοποίησης και ανταλλαγής μαθητών του σχολείου με το Liceo Scientifico annesso al Convitto NazionalePrincipe di Napoliτης Ασίζης, μετά από τρίχρονη διακοπή εξαιτίας της πανδημίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εξαήμερη εκπαιδευτική εκδρομή ομάδας μαθητών του Μουσικού Σχολείου Σερρών στην Ασίζη της Ιταλίας από 31-03-2023  έως 05-03-2023 από κοινού με το 4ο Λύκειο Σερρών. Συμμετείχαν 16 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας. Τους συνόδεψαν η συντονίστρια της αδελφοποίησης φιλόλογος κ. Ευαγγελία Σκέμπερη και η μουσικός κ. Ευανθία Δρακίδου.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Ιταλία, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν  και ξεναγήθηκαν την πρώτη ημέρα στο ιστορικό κέντρο της αιώνιας πόλης, στη Ρώμη, από το Κολοσσαίο μέχρι την Piazza del Popolo, στο Foro Romano,  την τρίτη ημέρα  στην κοιτίδα της Αναγέννησης Φλωρεντία όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Santa Maria del Fiore, το Palacio Vecchio, την Ponte Vecchio, την Galeria Uffizi και να περπατήσουν κατά μήκος του Άρνου ποταμού. Την πέμπτη ημέρα σειρά είχε η γειτονική πρωτεύουσα της Umbria και πατρίδα πολλών καλλιτεχνών, η ετρουσκική Perugia με την πανεπιστημιούπολή της. Τις ενδιάμεσες ημέρες επισκέφθηκαν το σχολείο της Ασίζης το οποίο τους επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή, την προστατευμένη από την UNESCO πόλη της Ασίζης και το ναό του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης που δεσπόζει στην ομώνυμη καστροπολιτεία, το δημαρχείο της πόλης όπου τους υποδέχθηκε η δήμαρχος και τα αξιοθέατα της κατανυκτικής  πόλης, γενέτειρας του Αγίου Φραγκίσκου. Μαθητές του αδελφοποιημένου σχολείου μας ξενάγησαν στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, δεύτερο τόπο προσκυνήματος της Ιταλίας, μετά το Βατικανό. Το τελευταίο βράδυ, μαθητές και καθηγητές και από τα δυο σχολεία διασκέδασαν στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που διοργανώθηκε σε παραδοσιακή τρατορία της Ασίζης. Στον ελεύθερο χρόνο οι οικογένειες συνόδεψαν τους φιλοξενούμενους μαθητές μας σε σημεία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στους καταρράκτες της Ασίζης (Cascata delle Marmore) και στο  γειτονικόSpoleto.

Στη συνέχεια από τις 24-29 Απριλίου υποδεχθήκαμε στην πόλη μας 15 μαθητές και μαθήτριες από το σχολείο της Ασίζης οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των μαθητών μας και τους συνοδούς καθηγητές τους, Pierpaolo Peroni και Barbara Ceccotti. Τους ξεναγήσαμε στην πόλη μας, στο Μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου, στο Μουσείο Ξενάκη και έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη. Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι, στη σύντομη διαμονή τους στην πόλη μας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μουσείο της Αμφίπολης, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την Καβάλα, την πόλη της Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Λευκό Πύργο και τη νέα παραλία και να βιώσουν τη θερμή ελληνική φιλοξενία.

Η φιλοξενία από το αδελφό σχολείο ήταν κατά γενική ομολογία πολύ θερμή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφτούν ένα σχολείο άλλης χώρας, να παρακολουθήσουν μαθήματα, να δουν πώς λειτουργεί το εκπαιδευτικό της σύστημα και να διαπιστώσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στα δυο εκπαιδευτικά συστήματα. Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιταλική κουλτούρα ζώντας μέσα στις οικογένειες και μοιραζόμενοι μαζί τους πολύτιμες εμπειρίες, να γευτούν την ιταλική κουζίνα, να διαπιστώσουν την αναγκαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών και της όσμωσης των πολιτισμών.

Θεωρούμε ότι οι ανταλλαγές αυτές είναι πολύ σημαντικές για τους μαθητές γιατί διευρύνουν τους ορίζοντές τους, οξύνουν την παρατηρητικότητα, την κριτική τους ικανότητα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, προετοιμάζοντάς τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της Ενωμένης Ευρώπης.

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την αμέριστη ηθική και υλική στήριξή τους, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, όπως και τη διεύθυνση του 4ου Λυκείου για την άψογη συνεργασία.

Επικοινωνήστε μαζί μας...

  • 1ο χλμ. Σερρών - Νεοχωρίου ΤΚ: 62124 Σέρρες

  • 23210-35353

  • mail@gym-mous-serron.ser.sch.gr

  • serresmusicschool@gmail.com

 

                Η Διευθύντρια

 Δρ. Χρυσάνθη Παλάζη-Τσοχατζίδη

Εγγραφή στο Newsletter

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35