Τσόπελα Βίνια

 Επίσκεψη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Βίνιας Τσόπελα και των φοιτητών της

Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 επισκέφθηκαν το ΜΣΣ η σπουδαία σολίστ και καθηγήτρια πιάνου του Παν/μίου Μακεδονίας κ. Βίνια Τσόπελα  με τους φοιτητές της στην ειδίκευση του πιάνου και παρουσίασαν σε μαθητές και καθηγητές πιανιστικό ρεπερτόριο ποικίλου ενδιαφέροντος.

Η Τσόπελα Βίνια  γεννήθηκε στην Αθήνα. Παρακολούθησε σεμινάρια πιάνου με την Yvonne Lefèbure στο Παρίσι, σεμινάρια για την ερμηνεία κοντσέρτων πιάνου στο Estoril της Πορτογαλίας με τους Helena Costa και Eduardo Remoortel και ανάλυση του Clavecin Bien Tempéré του Bach με τη Nadia Boulanger. Πήρε το Diploma di Merito από την Accademia Musicale Chigiana στη Siena σε σεμινάρια τελειοποίησης πιανιστικού ρεπερτορίου με τον Guido Agosti . Μελέτησε με την Τζίνα Μπαχάουερ στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Αθήνα, της οποίας υπήρξε η μοναδική μαθήτρια.

Έγινε δεκτή μετά από ακρόαση, στην μεγαλύτερη σχολή στον κόσμο στο Juilliard, Νέα Υόρκη, στον τομέα εκτέλεσης οργάνου. Λόγω των εξαιρετικών της επιδόσεων και της προοπτικής διεθνούς καριέρας, έλαβε υποτροφία από την Juilliard για όλα τα χρόνια των σπουδών της καθώς επίσης και από το Ίδρυμα Fulbright.

Μελέτησε με τη Ρωσίδα καθηγήτρια Nadia Reisenberg στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Professional Study Plan” στη Juilliard, για επαγγελματίες καλλιτέχνες, με σκοπό την προετοιμασία συναυλιακού ρεπερτορίου.

Δίδαξε σεμινάρια στο Pima Community College, Tucson, Αrizona, University of Texas και Southern Methodist University. Υπήρξε artist-in-residence στο Sacramento State University το 1982 και δίδαξε σεμινάρια (master classes) στο Richland College, Eastfield College και Brookhaven College στην περιοχή του Dallas, Texas. Η διδασκαλία σε αυτά τα κολλέγια επιχορηγήθηκε από το Dallas County Community College District.

Η Βίνια Τσόπελα εξελέγη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο “Οργανική Μουσική Εκτέλεση – Πιάνο” στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Έχει επίσης προσκληθεί ως μέλος επιτροπής σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, όπως στο Jaen International Piano Competition στην Ισπανία, στο Gina Bachauer International Piano Competition στο Salt Lake City, ΗΠΑ, Compositores de Espana, στη Μαδρίτη, και σε άλλους μουσικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα.

Ακόμα, έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια (Master-Classes) Πιάνου στο Ισραήλ, Ισπανία, Αμερική, καθώς και στο Ινστιτούτο Ludwig van Beethoven του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών στη Βιέννη και στο Πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ.

Διαβάστε περισσότερα: Τσόπελα Βίνια