Εκδρομή στην Τουρκία 2013

Στο διάστημα μεταξύ 8 έως 12 Μαρτίου 2013, οι τελειόφοιτοι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών, πραγματοποίησαν την πενθήμερη εκδρομή τους στην Κωνσταντινούπολη. Η ομάδα αποτελούνταν από 45 μαθητές και συνοδοί τους ήταν οι κ.κ. Τσεσμετζή Δήμητρα, Πραγκαλούδης Στράτος, Παλάζη Χρυσάνθη και Αραμπατζή Θεοδώρα, η οποία είναι γνώστης της τουρκικής γλώσσας.

 Οι μαθητές επισκέφτηκαν τον Παναγιότατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του έπαιξαν μουσική και δέχτηκαν την ευλογία του. Επίσης επισκέφτηκαν τα μεγάλα ιστορικά μνημεία αλλά και το Ζωγράφειο σχολείο.

 ΤΟ ΜΣΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στο σχολείο Ozel Tuncsiper Okullari στην Προύσα, στις 11 Μαρτίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της διευθύντριάς του, κ. Nimet Atabek, εκπαιδευτικού και προσωπικής φίλης της συνοδού καθηγήτριας κ. Χρυσάνθης Παλάζη. Στόχος της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών των δυο σχολείων και η διερεύνηση της δυνατότητας εκπόνησης ενός κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα το Θέατρο Σκιών. Σημειώνουμε ότι το ΜΣΣ φέτος ασχολήθηκε με το θέατρο σκιών και παρουσίασε μια παράσταση που συνδύαζε τον κλασσικό μπερντέ με δραματοποίηση, ζωντανή μουσική και χορό, ενώ η Προύσα θεωρείται η πατρίδα του Καραγκιόζη και υλοποιεί κάθε χρόνο παγκόσμιο φεστιβάλ θεάτρου σκιών.

Το Tunçsiper School βρίσκεται στο δήμο Nilüfer της Προύσας, είναι ιδιωτικό σχολείο και περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο. Θεωρείται το καλύτερο στην Προύσα και μάλιστα οι τελειόφοιτοι του Λυκείου έχουν τις περισσότερες επιτυχίες στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο ανάμεσα σε όλα τα σχολεία της Προύσας.

Η επίσκεψη διήρκεσε μια ημέρα. Με την άφιξη στο σχολείο τους 45 έλληνες μαθητές υποδέχτηκαν προσωπικά, 45 τούρκοι μαθητές, τους ξενάγησαν στο σχολείο τους και τους οδήγησαν στην αίθουσα τελετών του σχολείου. Εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής, παρουσία του ιδρυτή του σχολείου κ. Nezih Tunçsiper,του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Προύσας κ. Mehmet Kaya, καθηγητών και μαθητών. Με την έναρξη της τελετής ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και κατόπιν της Τουρκίας. Εκ μέρους του ΜΣΣ, εκφώνησε χαιρετιστήριο λόγο η Διευθύντρια του σχολείου κ. Τσεσμετζή, ενώ από την τουρκική πλευρά αντιχαιρέτισε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Προύσας. Οι δύο ομιλητές επισήμαναν τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την συνεργασία των νέων των δύο χωρών.

Κατόπιν οι μαθητές του Μουσικού σχολείου παρουσίασαν με οπτικοακουστικό υλικό την πόλη των Σερρών και το σχολείο τους και το ίδιο έκαναν και οι τούρκοι μαθητές. Η τελετή έληξε με ένα ελληνικό τραγούδι που τραγούδησε μια τουρκάλα μαθήτρια. Στη συνέχεια προσφέρθηκε γεύμα στους φιλοξενούμενους, όπου παρακάθησαν όλοι οι επίσημοι που παραβρέθηκαν στην τελετή. Κατόπιν οι μαθητές μας παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα και ανταπόδωσαν οι Τούρκοι μαθητές. Κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος μία αντιπροσωπεία μαθητών με τις Διευθύντριες των δύο σχολείων, επισκέφτηκαν τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής κ. Mustafa Kilicο οποίος τους δέχτηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων τους καλωσόρισε και τους διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του υπάρχει θετική διάθεση για τη συνεργασία των δύο περιοχών.

Κατά το μεσημέρι οι 45 μαθητές του Μουσικού σχολείου και οι 45 τούρκοι μαθητές με τους συνοδούς τους πήγαν στο Δημαρχείο του Nilüfer για την ορισμένη συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Mustafa Bozbey που τους υποδέχτηκε με μεγάλη εγκαρδιότητα και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις του δήμου Nilüfer με το Δήμο Σερρών και τις αμοιβαίες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει εκπρόσωποί τους. Η επίσκεψη έληξε με την καθιερωμένη φωτογράφηση και την προσφορά δώρων σε κάθε μαθητή και συνοδό καθηγητή. Τέλος όλη η ομάδα πήγε στο προκαθορισμένη υποδοχή στο μητροπολιτικό δημαρχείο της Προύσας όπου στην αίθουσα συνεδριάσεων τους υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος του μητροπολιτικού Δήμου της Προύσας, Necmettin Şenocak. Αφού ανταλλάχτηκαν χαιρετισμοί και δόθηκαν και πάλι δώρα σε όλους, η ομάδα αποχώρησε.

Η ελληνική ομάδα αναχώρησε από την Προύσα αργά το απόγευμα, ενώ στο σημείο αναχώρησης τούρκοι και έλληνες μαθητές αποχαιρετήθηκαν με μεγάλη συγκίνηση και πολλές υποσχέσεις για συνεχή επικοινωνία.

Η επίσκεψη στην Προύσα χαρακτηρίστηκε από τους μαθητές ως η καλύτερη εμπειρία από όλο το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη αλλά και οι συνοδοί καθηγητές τους θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πενθήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, έδειξε στους μαθητές το δρόμο της εξάλειψης των στερεοτύπων και των αρνητικών προκαταλήψεων ανάμεσα στους λαούς.

Προύσα, Ozel Tuncsiper Okullari, 11-3-2013

(Από τον χαιρετισμό της κας Δήμητρας Τσεσμετζή Μαραγκάκη, Δ/ντριας του ΜΣΣ)

"Αξιότιμε κ. Διευθυντά Εκπαίδευσης, αξιότιμε κ. Nezih Tuncsiper, Ιδρυτή των σχολείων Tuncsiper, αξιότιμη κ. Διευθύντρια του Ozel Tuncsiper Okullariκ. Nimet ATABEK, αξιότιμοι κ.κ. συνάδελφοι, αγαπητά παιδιά.

Όταν προγραμματίζαμε το ετήσιο ταξίδι των τελειοφοίτων είχαμε στραμμένη την προσοχή μας στο παρελθόν. Στόχο είχαμε να γνωρίσουν οι μαθητές μας τα ιστορικά μνημεία της περιοχής και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης, να γνωρίσουν την μακραίωνη ιστορία της. Η πρόσκλησή σας να επισκεφτούμε το σχολείο σας έστρεψε το στόχο του ταξιδιού μας στο παρόν και το μέλλον.

Πιστεύουμε ότι όταν οι νέοι άνθρωποι, όλου του κόσμου, έρχονται σε επαφή, γνωρίζονται μεταξύ τους και κυρίως όταν συνεργάζονται σε τομείς όπως η τέχνη, οι επιστήμες, τα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα, τότε μπορούν να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς να επαναλαμβάνουν τα λάθη τα δικά μας και των προηγούμενων γενιών.

Ως άνθρωπος, και κυρίως ως εκπαιδευτικός πιστεύω ακράδαντα ότι αν εμείς καθοδηγήσουμε τους νέους χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις, θα καταφέρουν να ζήσουν αρμονικά μεταξύ τους και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας την πρόσκλησή σας και προσβλέπουμε σε μια περαιτέρω επαφή και συνεργασία."