Δράση στο μάθημα της ΝΓ Γυμνασίου

Περιγραφή Καινοτόμου Δράσης

1. Η μελέτη, η κριτική και η δημιουργική προσέγγιση ενός ολοκληρωμένου λογοτεχνικού έργου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γραμματείας Γυμνασίου.

2. Η πρωτότυπη παρουσίαση των εργασιών των μαθητών που εκπονήθηκαν στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος “Διαβάζω ένα βιβλίο: κρίνω, εμπνέομαι, δημιουργώ”.

Αναλυτική περιγραφή

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών των τμημάτων α1, α2, β1 γυμνασίου, και εντάχθηκε στον θεσμό των πολιτιστικών προγραμμάτων με τον τίτλο «Διαβάζω ένα βιβλίο: κρίνω, εμπνέομαι, δημιουργώ». Οι μαθητές, αφού διάβασαν το προτεινόμενο από την υπεύθυνη καθηγήτρια του μαθήματος βιβλίο («Ο Άκης και οι άλλοι» του Κ.Ντελόπουλου), χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και, σε προκαθορισμένο χρόνο, ολοκλήρωσαν και κατέθεσαν τις εργασίες τους προτείνοντας συγχρόνως έναν τρόπο για να παρουσιαστούν οι εργασίες αυτές. Δημιουργήθηκε έτσι ένα υλικό που παρουσιάστηκε θεατρικά, με την μορφή των ανακοινώσεων, των εικαστικών δημιουργιών, των θεατρικών αναγνώσεων, του τραγουδιού και του χορού στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΜΣΣ.

Στόχοι της δράσης

  • Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με ένα ολοκληρωμένο λογοτεχνικό κείμενο.
  • Να προσεγγίσουν το κείμενο βιωματικά
  • Να εργαστούν κατά ομάδες με θέματα ανάλογα των ενδιαφερόντων τους
  • Να αναπτύξουν κριτική ικανότητα και σκέψη με αφορμή ένα λογοτέχνημα
  • Να ερμηνεύσουν τα ήθη, τις αξίες, τα προβλήματα των ανθρώπων που έζησαν σε άλλη εποχή και σε άλλον τόπο
  • Να εμπνευστούν  από  ένα καλλιτεχνικό γεγονός και να εκφραστούν και οι ίδιοι καλλιτεχνικά

Τα εμπλεκόμενα μαθήματα

Α) Νεοελληνική Γραμματεία και Νέα Ελληνική Γλώσσα

Β) Μουσικά Σύνολα

Γ) Πληροφορική

Δ) Φυσική Αγωγή

Ε) Θεατρικά Σύνολα

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν

  • Μέθοδος project στην πορεία, στην εξελικτική διαδικασία και στη σύνθεση
  • Βιωματικές τεχνικές θεάτρου
  • Η μέθοδος της δημιουργικής γραφής

Επίσκεψη στο σχολείο του συγγραφέα Κ.Ντελόπουλου

Ο κ. Κ. Ντελόπουλος επισκέφτηκε το σχολείο μας την ημέρα της παρουσίασης των εργασιών των μαθητών στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οι μαθητές συνομίλησαν με τον συγγραφέα, ο οποίος και έστειλε προσωπική συγχαρητήρια επιστολή στον καθένα τους.

Διάχυση στη σχολική μονάδα και στην τοπική κοινωνία

Για να πάρει την τελική μορφή της η εργασία, και σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις των προτάσεων των μαθητών, χρειάστηκε η συμβολή και η συνεργασία και άλλων καθηγητών του σχολείου. Για τη ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας συνεργάστηκαν η καθηγήτρια των μουσικών συνόλων κ.Μελίτα Τσαλουχίδου, η καθηγήτρια της Πληροφορικής κ.Θωμαή Χατζηβασιλείου, η καθηγήτρια της Φυσικής Αγωγής κ. Κυριακή Κεραμιτσή, η υπεύθυνη των θεατρικών συνόλων κ. Μαρία Μεντίζη.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Μαρίας Παπαδημητρίου και τη συμβολή της φιλολόγου κ. Ευαγγελίας Σκέμπερη και του οικονομολόγου κ. Σταματούρου Σταύρου, τις εργασίες τους σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου στις 7/4/2013.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών μας εφοδίασε με θεατρικά κοστούμια από το βεστιάριο του θεάτρου.

Ο Σύλλογος Γονέων του ΜΣΣ υπήρξε πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης μας.

 Οι μαθητές παρουσίασαν τον τρόπο εργασίας τους, κείμενα και υλικό από την παράσταση στην ημερίδα για την παρουσίαση των πολιτιστικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σερρών στις 21/4/2013.