Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Αρχαιογνωσίας Certamen Europeo

Οι δυο μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου του ΜΣΣ, Τζίνα Στέλλα και Κολύμπαλη Σταυρούλα οι οποίες συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Αρχαιογνωσίας Certamen Europeo, ο οποίος διεξήχθη στη Ρώμη από 19-21 Φεβρουαρίου 2018, απέσπασαν τιμητική διάκριση και χρηματικό βραβείο 150€ εκάστη για τη συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός Αρχαιογνωσίας εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης των κλασικών σπουδών. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο έχει να τονίσει σε μια εποχή τεχνολογικής παράκρουσης και οικονομικής – υλιστικής κυριαρχίας τον ανθρωπισμό έτσι όπως αυτός διαχρονικά αναδύεται όχι μόνο μέσα από τα έργα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων αλλά και σύγχρονων διανοητών, πνευματικών ανθρώπων, που θέτουν με το έργο τους στο κέντρο τον Άνθρωπο.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν “Διδακτικές Πρακτικές” από την Αρχαιότητα ως σήμερα. Η βιβλιογραφία-ύλη ήταν εκτενέστατη και περιλάμβανε σημαντικούς Αρχαίους Έλληνες, Λατίνους και σύγχρονους συγγραφείς, όπως ο Πλάτωνας, Ισοκράτης, Κικέρωνας, Κοϊντιλιανός, Τάκιτος, Ε. Ρούζβελτ, Βολταίρος κ.ά.

Την προετοιμασία και την παιδαγωγική καθοδήγηση των μαθητριών ανέλαβε η φιλόλογος του ΜΣΣ κ. Κούλα Ευγενία.

Διάκριση των μαθητών του ΜΣΣ στους “Αγώνες Λόγου” του κολλεγίου Ανατόλια

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι μαθητές του ΜΣΣ στους ‘Αγώνες Λόγου’ που διοργάνωσε το κολλέγιο "Ανατόλια" το περασμένο Σαββατοκύριακο (2-4/3/18). Χάρη στην εμπνευσμένη καθοδήγηση και εμψύχωση της ακούραστης προπονήτριάς μας, φιλολόγου Ισιδώρας Μάλαμα, και τη συστηματική προσπάθεια των μαθητών μας, καταφέραμε να παρουσιάσουμε δύο ομάδες στους "διττούς λόγους", οι οποίες πραγματοποίησαν αξιοπρεπέστατη εμφάνιση, δύο συμμετοχές στον "αυθόρμητο λόγο" και μία στην "εκφραστική ανάγνωση".

Στον τελικό του αυθόρμητου λόγου είχαμε τη χαρά να καμαρώσουμε ανάμεσα στους πρώτους τον μαθητή της Α' Λυκείου του ΜΣΣ, Βασίλη Τζεβελέκο. Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε κι ο Άγγελος Παπούδας, μαθητής μας της Α΄ Λυκείου κι αυτός, ο οποίος κατετάγη ανάμεσα στου δέκα πρώτους στην εκφραστική ανάγνωση.

Είμαστε περήφανοι γιατί κατορθώσαμε να δώσουμε το στίγμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης ανάμεσα στα τέσσερα ιδιωτικά σχολεία που διακρίθηκαν μαζί μας από όλη την Ελλάδα κι ευελπιστούμε σε ανάλογη συνέχεια.

Εφηβεία και σεξουαλικότητα

Δείτε το video από τη σχετική ημερίδα που έγινε στις 23 Απριλίου 2018 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών.

Ένας δραματικός μονόλογος, μια φωνή απόγνωσης από μια έφηβη που βρίσκεται παγιδευμένη σε μια αδιέξοδη κατάσταση η οποία την ωθεί στην απόγνωση και τον φόβο... Είμαστε σε θέση εμείς οι "μεγάλοι" να μάθουμε στα παιδιά μας να προστατεύουν τον εαυτό τους από τους διάφορους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά; 
Συγκλονιστική η "φωνή" της μαθήτριας Χριστίνας Θεολόγου!

Τα παιδία παίζει...

(ή όταν η γιορτινή διάθεση συνδυάζεται με Γλώσσα και Χημεία, τα παιδιά μεγαλουργούν)

Δείτε το βίντεο Χημείας του Α3 Λυκείου του ΜΣΣ